lifestyle

acne battle op je 3Oste.

let's fake that healthy glow.

 pan porn... de blush had eens een meeting met mijn badkamertegels, en kijk, dat komt ervan. :-)

pan porn... de blush had eens een meeting met mijn badkamertegels, en kijk, dat komt ervan. :-)

Ik ben op dit moment in mijn leven gezegend met hormonale acne, dat vertelde ik al eerder. En op je dertigste wil je er niet als een puber uitzien. Ahum. Met mijn oude producten van luxemerken zoals Doir, Shiseido, en MAC kreeg ik doorheen de dag een jeukend verstikkend gevoel en tegen de avond had ik gegarandeerd nog meer puisten dan 's ochtends. Dus ik ging op zoek naar make-up die mijn huid niet verstopt, doet ademen en zelfs verzorgt. Want ja, dat bestaat dus. Hoera! Na wat trial and error kwam ik bij de producten van Jane Iredale terecht. Jane Iredale ontwikkelt een make-uplijn op basis van huidvriendelijke mineralen. Mineralen die meteen ook als zonnefilter werken. En dat is handig, want anders vergeet ik sowieso mijn huid te beschermen. Nu ja, vergeten... eerder gewoon lui.

 Hier zie je links de foundation (bijna onzichtbaar zoals het hoort) en rechts de blush.

Hier zie je links de foundation (bijna onzichtbaar zoals het hoort) en rechts de blush.

Ik kocht eerst een foundation en een blush: de Purepressed Base Mineral Foundation (de kleur die ik heb wordt niet meer verkocht maar lijkt erg op de kleur Caramel) en de Purepressed Blush ( in de kleur Barely Rose). Ik koos poeders omdat mijn gemengde huid daar het best op reageert, voor vrouwen met een drogere of rijpere huid zitten er BB crèmes, en vloeibare foundations in het gamma. De Purepressed foundation breng ik over mijn dagcrème aan en hij dekt goed (let's fake that healthy glow!). De blush is prachtig van kleur en kan je subtiel of juist fel aanbrengen. Ik gebruik de producten intussen anderhalf jaar, (de foundation is al bijna op zoals jullie zien... mijn verjaardag is op 9 juli) dus ik heb het effect op mijn acne-huid goed kunnen testen. En uiteraard heb ik nog af en toe puistjes, met make-up krijg je die niet weg. Maar de producten lokken géén extra verstoppingen en pukkels uit. De minerale poeders zijn erg zacht en mijn huid blijft de hele dag ademen, geen jeuk meer! Puistjes camoufleer ik met de Disappear Concealer met groene thee. Een crème in een kleine tube, makkelijk voor onderweg. Puistjes verdwijnen niet volledig door de concealer maar ik merk wel dat als ik 's avonds mijn make -up weghaal het puistje minder rood en gezwollen is. Geen bergketens meer op mijn kin! 

Ik ben fan, dat is wel duidelijk. Eén nadeel: de producten zijn niet goedkoop. Ik snap dat niet iedereen zulke bedragen aan make-up wil geven. Maar heb je een probleem- of erg gevoelige huid, dan kan ik ze echt aanraden. En uiteindelijk zijn de producten niet duurder dan die van de luxemerken die je in de parfumerie vindt. 

 Dit is de PureMoist Lipstick in de kleur Liz, hij dekt goed en hydrateert.

Dit is de PureMoist Lipstick in de kleur Liz, hij dekt goed en hydrateert.

De producten van Jane Iredale zijn o.a. te koop bij Parfuma in Antwerpen, Fin du Jour in Gent en Kortrijk en Good2B Skin Care Center in Mechelen. Een Purepressed blush kost 38,50 EUR. De Purepressed Base Foundation 49,50 EUR, het luxe metalen doosje moet je eenmalig bijkopen en kost nog eens 15 EUR maar kan je opnieuw vullen met een refill.

Ik kocht deze producten zelf, geen deals met wie dan ook ;-). 

personal

de beste versie van mezelf.

Want als het zwart op wit staat, kan ik niet meer terug.

Puist. Pukkel. Pukkel. Tsjakalaka,  Meeëter. Puist Puist. Pukkel.  De symfonie van een op hol geslagen hormoonspiegel. Nog niet zo lang geleden (en nu soms nog) was het van dat élke dag. De ene periode van de maand al dramatischer dan de andere. 

Wie mij kent weet dat kindjes krijgen bij ons niet vanzelf komt en dat ik de afgelopen twee jaar genoeg hormoonbehandelingen heb ondergaan om helemaal het noorden kwijt te zijn. Ik heb een gynaecologische aandoening, endometriose, die me opzadelt met chronische pijn, operaties en massa's pijnstillers. Die combinatie is euh...belastend. Mijn hoofd en mijn lijf zagen het even niet meer zitten.  En mijn gepukkelde snoet was het uithangbord. Ik had een stappenplan nodig om mijn lieve lijf te ondersteunen en te ontlasten. Dus ziehier mijn Mezelf2.0-plan (het is erger dan voornemens voor het nieuwe jaar)...

STAP 1 de mat/straat op

Yoga deed ik al, nou ja, af en toe. Ik vond het vooral leuk om in een coole yoga-outfit rond te hopsen en zo veel mogelijk in de houding van het kind te liggen (moet je eens proberen! Instant rustgevend baarmoedergevoel ;-)). Maar ik moet meer bewegen. Na een zware darmoperatie ( de 5e operatie op twee jaar tijd) heb ik het energiepijl van een naaktslak. Ik ben nog volop aan het herstellen dus het moet zachtjes aan, maar ik probeer nu minstens drie keer in de week op mijn mat te kruipen en ook echt iets uit voeren. (Het is geen zicht, maar oefening baart kunst zeggen ze. En mijn kat vindt het hilarisch). En ja, de darmproffen vinden het een goed idee dat ik een paar keer per week ga lopen om alles euh...op gang te trappen. Dus nu slof ik dik tegen mijn goesting en zwetend als een rund door de wijk. Zo komen die Nike's ook nog eens uit de kast.

 Dat ik dit doe?! Jongens toch...niet te geloven.

Dat ik dit doe?! Jongens toch...niet te geloven.

STAP 2 bye bye cheese heaven

Dit is de moeilijkste.... Mijn man en ik houden van eten. Oooooh jaaaaa. We koken meestal vers. Zelfs pizza maakt Mister S zelf in de rookoven. Maar we zijn iets te dikke vrienden met kaas, wijn, pasta en brood. Zaken die op zich niet slecht zijn maar moeilijker verteren, onze broek doen spannen en te weinig, of te kortstondig energie geven. Dus mijn doel: bij élke maaltijd groenten of fruit eten, en minderen met pasta en brood en  - auwch - kaas. Een boterham met kaas is zo makkelijk uit de kast gepakt he... En ik ben te lui om groenten te snijden, dus benieuwd hoe lang ik dit volhou! 

En als ik dan toch bezig ben: we hebben sinds kort een composthoop in de tuin en ik dwing mezelf aluminiumfolie en plastic folie te vervangen door herbruikbare potjes. Een kleine stap voor de mensheid, een grote voor dit gemaksbeest!

STAP 3 Veiliger smeren

Sinds een jaar let ik ook erg op wat ik op mijn lichaam smeer. Ik was en bén dol op make-up en verzorgingsproducten (Ja, ik krijg een mini kick van een nieuwe lipstick...) maar plots kreeg ik van mijn Dior foundation pukkels in alle maten en soorten. Na een bad met Nivea leken mijn benen vol schubben te staan (nooooot sexy) en mijn haar leek na elke wasbeurt met mijn dure Redken of Tigi producten (want het komt van de kapper dus het zal wel goed zijn) vetter en futlozer. De oorzaak? Mijn lichaam had genoeg van de chemische brol die de fabrikanten in de producten stoppen om ze lekker te laten schuimen, om een synthetische glans op te wekken of ze beter te bewaren: stoffen met moeilijke namen als Butylated Hydroxtoluene (BHT), Formaldehyde, parabenen, verschillende soorten sulfaten, aluminium en siliconen... . En dus ging de hele inhoud van mijn badkamerkast de vuilbak in!

Een vriendin raadde me de website van de EWG aan (Environmental Working Group). Je vindt er een database waarin alle cosmetica ingrediënten beoordeeld worden op veiligheid. Je kan zelfs op merk zoeken, tenminste als het merk ook verkocht wordt in de VS. Ik volg ook de blog van de Nederlandse Sophie. Zij schrijft over natuurlijke cosmetica en legt alles helder uit. Naar mijn gevoel werkt ze heel eerlijk: ze blijft bij haar principes zonder te overdrijven, geen geitenwollensokkengedoe! Op dit moment is mijn zoektocht naar gezondere natuurlijkere producten die voor mij goed werken (en er liefst ook goed uitzien, zo'n snob ben ik wel) volop aan de gang. En ik heb een pak minder puisten en schubben, en gezonder haar. Hoera!

Op dit stukje van het web zal ik jullie voortaan op de hoogte houden van de vorderingen in mijn stappenplan. En soms om steun gillen wellicht... want 'natuurlijk' is allemaal goed en wel, soms heeft een mens ook een beetje chemie nodig in het leven ;-)

V.

tutorial, DIY

piñata party.

maak je feestje bijzonder.

Neefje werd 5. Dat vroeg om een bijzonder cadeautje met een hoog feestgehalte. Zelf ben ik fan van geschenkjes die niet duur zijn maar waar je wel met een brede glimlach aan terug denkt. Een piñata is perfect daarvoor, een grote ballon uit papier maché die je kan vullen met snoep, confetti en persoonlijke verrassingen. De jarige moet hem geblinddoekt met een stok stukslaan tot de snoepjes als een kleurrijke regen op de grond vallen. En deze stoere jongen van 5 ging maar wat graag het gevecht aan met zijn piñata!

Hoe maakte ik 'm?

Je hebt nodig:

- een ballon

- lijm voor papier maché (De Banier bijvoorbeeld) of behangerslijm

- krantenpapier

- crèpepapier (De Banier bijvoorbeeld)

- een scherp mes

- touw

- papiertape

- hobbylijm

- een houten stokje

Blaas de ballon zo groot mogelijk op en los de papier maché lijm op in een kommetje water. Scheur repen van je krantenpapier en dompel ze onder in de lijm. Kleef de hele ballon vol met stukken krantenpapier. Laat een nacht drogen. De volgende dag kan je een tweede laag aanbrengen, laat ook die laag weer een nacht drogen. Maak je een piñata voor een ouder kind of een volwassene, dan kan je nog een derde laag aanbrengen voor extra stevigheid. Voor een kleuter is 2 lagen echt wel stevig genoeg.

als het papier goed droog en stevig genoeg is, maak je met een scherp mes een luikje. De ballon is zo ook stuk en kan je er makkelijk uit halen. Langs dit luikje kan je de piñata vullen met confetti, snoep en speeltjes. 

Knoop het touw aan het houten stokje (kan ook een stukje van een friscostokje zijn) en verstevig het nog eens extra met papiertape. Je kan het touw via het luikje door het gaatje bovenaan de piñata steken (waar het knoopje van de ballon zat). Verstevig het gaatje rond het touw nog eens extra met papiertape en kleef ook het luikje dicht.

 

Nu kan je versieren! Knip stroken van het crèpepapier en geef er knipjes in, kleef ze met hobbylijm op de piñata. Begin van onder naar boven. Je kan het zo gek maken als je wil, en er op het einde nog oogjes, poten, vleugels op kleven.... En laat (het is de laatste keer, beloofd) drogen. Door de lijm kan je piñata terug een beetje zacht zijn geworden: geen paniek, dat komt allemaal weer goed ;-).

Ophangen en dan kloppen maar! Zonder blinddoek als het niet snel genoeg gaat...

De confetti liet ik deze keer maar achterwege om mijn schoonzus niet te veel stofzuigwerk te geven ;-). En Nichtje liet weten dat ze voor haar verjaardag ook zo'n 'pina' wil... 

DIY

haak een sleutelmuts.

een LNknits voor je sleutelbos.

Kennen jullie de prachtige sjaals, vesten en mutsen van LNknits? Ze zijn niet goedkoop (een understatement), maar heerlijk zacht en eerlijk gemaakt in Peru. En ze zijn vooral vreselijk mooi. 

La Maison Victor bedacht, samen met Ellen Kegels van LNknits, een fijne zelfmaker: een beanie voor je sleutel. De werkbeschrijving vind je hier!  Ik ben geen goeie haakster, verre van. Maar dit kan écht iedereen.  Lisanne van Draad en Praat legt in haar handige filmpjes de basissteken uit. Ik kijk er vaak naar terug als ik weer een tijdje geen haaknaald meer heb vastgehad ;-). Dus geen naaiproject op Fox on a Cloud deze keer, maar ze zijn zo schattig dat ik ze moést delen :-). Zeg nu zelf... 

Tip: De ringetjes kan je kopen bij De Banier of een andere hobbywinkel. Steek het ringetje niet alleen door je muts, maar ook meteen door het oogje van de sleutel zelf, zo zit alles veilig vast. 

tutorial, DIY

oorlog aan de eenzame sokken.

orphan socks bag.

Er komt een moment dat het genoeg is geweest. Na de zoveelste eenzaad uit de droogtrommel te hebben gevist was het tijd voor een "eenzame sokken datingbureau". Wil je er zelf één maken? Het is eigenlijk een simpel gevoerd stropzakje.

Je start met 

- 2 stukken buitenstof, ik gebruik ongebleekt katoen van 35cm op 40cm

- 2 stuken voeringstof van 35cm op 40 cm

- 2 rechthoeken van 33 cm op 6 cm (voor de tunnels)

- 2 stukken touw

- textielstift

1. Teken je tekst met de textielstift op de stof en strijk. Zo fixeer je de inkt.

2. Maak eerst de tunnels. Langs beide uiteinden vouw je ze 2 keer een halve cm om. En je tikt de eindjes zo vast, zo zijn ze straks mooi afgewerkt.

3. Leg je buitenstof voor je. Je vouwt één tunnel dubbel en legt 'm bovenaan in het midden op de buitenstof. (de vouw ligt naar onder gericht). Daarop leg je een stuk binnenstof. Je stikt op een halve cm bovenaan door. Doe hetzelfde met het tweede stuk buitenstof.

4. Nu vouw je de stukken die je net genaaid hebt open. Je legt beide stukken op elkaar: de 2 buitenstofjes op elkaar, de tunnels netjes op elkaar (zorg dat ze in de richting van de binnenstof liggen), en de binnenstoffen op elkaar. Speld alles rondom af en stik op een centimeter. (Laat een keergat in de binnenstof!).

 Op de foto had ik te veel stof links en rechts van de tunnels die ik achteraf bijknipte, dus let niet op de verhouding  ;-) (ik was weer gewoon lui). Maar zo zie je wel hoe je de stoffen op elkaar moet leggen.

Op de foto had ik te veel stof links en rechts van de tunnels die ik achteraf bijknipte, dus let niet op de verhouding  ;-) (ik was weer gewoon lui). Maar zo zie je wel hoe je de stoffen op elkaar moet leggen.

5. Knip je randen bij en knip de hoekjes schuin af (zo worden de punten van je zakje mooier) Keer je werk langs het keergat. 

6. Sluit je keergat door op 1mm langs de rand de stikken.

7. Met behulp van een veiligheidsspeld kan je nu de stukken touw door de tunnels halen. 

Klaar! Let's date!

 

DIY

deken à la carte.

om in weg te kruipen.

Haar vorige zeteldeken was een duurtje, van een Scandinavisch merk. Maar met kinderen in huis werd het ook al gauw een vuiltje, dat maar zielig uit de wasmachine kwam. En daarom gaf ik haar een deken à la carte. Het moest er één worden met een Scandinavisch tintje, lekker groot, en met een pluizige achterkant.  Ze koos een stof bij Bambiblauw en ik gaf het deken een randje in mintgroen paspel van De Stoffenkamer. De teddy had ik nog liggen, ergens in een hoek van de stoffenkast. Het resultaat is een zeteldeken waar je helemaal in wegkruipen kan (2 meter op 1.40 meter!), en dat wasmachine proof is. Hoera!

Wil je zelf een deken maken? Was je stoffen dan zeker goed voor. En als je kan: stop je stof ook een keer in de droogkast. Zo ben je zeker dat het deken niet gaat beginnen scheeftrekken en krimpen. Het handigste is om meteen een vrij brede stof te kiezen, van 1m40 of zelfs 1m60 (jammer dat je die laatste niet zo makkelijk vindt). Een deken voor volwassenen van 1m20 breed is toch wat aan de smalle kant vind ik.... . Voor een babydeken kan dat dan weer wel.

Have a cosy thursday!

 

 

DIY

een herfstig tasje.

met vossen, vossen en vossen.

De buurvrouw wilde ook graag zo'n Panda-tasje maar dan in het bruin, en met binnenin ook één of ander lekker dier. En dus was het tijd voor een bezoekje aan mijn favoriete naaiwalhalla Stitch and Co. Ze verkopen er het nepleer dat ik zo graag gebruik: heerlijk zacht en makkelijk met de naaimachine te stikken (je hebt best wel een machine met boventransport, anders kan het sukkelen worden). De bruine kleur die in voorraad was hield een beetje het midden tussen bruin en kaki, helemaal herfst. En ik wist meteen dat er in het tasje vossen moesten wonen.

Je hebt veel kinderachtige stoffen met vossen vind ik, maar bij Bambiblauw vond ik de perfecte match voor de herfsttas. De ketting komt van bij Zahia, een winkel met kralen en alles om juwelen te maken, altijd hoge kwaliteit. Bij Veritas kan je ze ook vinden (en veel goedkoper), maar deze leek mij toch een pak steviger. De lederen naamlabels die ik in de tasjes gebruik heb ik al een hele tijd geleden besteld bij Corinera, ze zijn van natuurleder en heel fijn afgewerkt. Maar op internet vind je veel bedrijven én blogsters die mooie lederen labels maken, zoals hier (je moet haar contacteren om te bestellen, hoorde ik al goeie dingen over!) en hier (jullie al ervaring mee?).

Fijne herfst iedereen!

 

 

DIY

fluo voor frutsels.

en het doet lekker pijn aan de ogen.

Ze zette haar frutselzakje op tafel. Met make up, pennen, speldjes en andere essentials. Ze had het ooit bij een tombola gewonnen. En dat was er aan te zien. Ik ging meteen terug naar de tijd toen mijn grootmoeder nog stoffen zetels had: met dezelfde print. Bloemen of vlekken, het valt niet echt te definiëren. En de combinatie geel (of is het vaal oker) met blauw natuurlijk. Want dat was toen nu eenmaal de hippe combo. Maar dus, er zou dringend een nieuw frutselzakje moeten komen. Net zo opvallend, maar meer van deze tijd. 

Ik viste een leuk stukje stof uit mijn kast, een stofje dat ik had gekocht bij Stoffen Van Leuven omdat ik het zo tof vond (zonder ook maar enig idee van wat ik er mee ging maken): een fluo oranje gewatteerde stof met hartjes (zo leuk om in te knijpen). Maar help!!!! Wat combineer je daarbij? Zoals zo vaak bracht Petit Pan redding en vond ik een restje met een tikje fluo.

Eind goed al goed. Alleen... hoe krijg je zo'n lichtgevend ding mooi op de foto?! 

DIY

truitjesstress.

over een sweaterverslaving en naaikramp.

Voor wie mij kent is dit geen nieuws. Ik hou van kleren. En ik hou van truitjes. In alle kleuren. En ik blijf vinden dat ik toch echt wel een extra sweater kan gebruiken (veel mensen gaan mij tegenspreken nu...). En dus, om me minder schuldig te voelen, dacht ik: ik naai er ééntje zélf. En ééntje werd twee, voor de oefening. Want oefening bleek nodig.

Kindjestrui

Ik zocht en vond een stof waar ik meteen verliefd op was. Een lichte sweaterstof van Paapii, nog te koop bij Kiwi Fabrics. Meestal wordt deze voor kinderen gebruikt, maar ik vond de zwarte driehoekjes nog wel passen voor een 29 jarige, ahum. Na het zien van de mooie versie van Sylvia besloot ik dat het een Leather Sweater zou worden, een (kinder)patroon van La Maison Victor. Gelukkig ben ik niet van de breedste en ik vond m'n maat nog bij de afmetingen. De schouderflapjes en de afwerking van de armen zou ik niet in boordstof maken maar uit de sweaterstof zélf, maar dan de achterkant (ik vond die andere structuur wel tof). Want de stof leek me zo al druk genoeg voor een volwassene ;-).

Het is een goed patroon en niet eens moeilijk. Maar ik wilde graag een bredere en diepere halsuitsnijding dan het origineel. En dan begon het gesukkel. Want ik heb nog steeds niet door hoe je nu weet hoe veel boordstof ( of in dit geval sweater) je moet nemen. Dus ik begon met een langere reep en beetje bij beetje verkleinde ik die. Oh ja, even zeggen dat ik GEEN geduld heb. Ik wil instant resultaat, dus deze methode was niet goed voor het humeur en de naaigoesting. Maar eindelijk, na veel lostornen, was het resultaat er! Hij is een beetje te lang (koude ruggen gaan we hier niet meer hebben) want ook aan de lengte heb ik zitten prutsen. Maar verder zit hij prima. Ik weet alleen niet goed of ik 'm nu tof en speels vind, of eerder kinderlijk. :-) Wat denken jullie??

No glitter no glory

Tijdens een bezoekje aan Stitch en Co in Mechelen zag ik een sweaterstof met kleine stipjes in alle kleuren. Zo'n stofje dat heerlijk zacht is achteraan (en ik had nog niet genoeg zachte truien, toch?). Dus oefening 2 diende zich aan. Ik koos felrode boordstof en omdat ik niet vies ben van wat glitter wilde ik een stukje zilveren paspel in de naad van de mouw verwerken. Els hielp me met het tekenen van een patroon met raglanmouw. Allemaal heel tof. Tot de kraag aan de beurt was. Want uiteraard wilde ik die weer breder en dieper, en dus begon het gesukkel opnieuw. Meten, stikken, losmaken, om tot de juiste maat te komen. En daar was het: de naaikramp! Ik besloot op dat moment om het komende jaar geen kleren meer te naaien. Ik had het volledig gehad. Kon geen boordstof meer zien.

Maar hij geraakte wel af. Eigenlijk is de kraag een tikje te ruim geworden. Hij floddert een heel klein beetje. En het sierstiksel kon ook wel wat netter. Maar toch. Al zal ik altijd wel meer een 'tasjes'meisje blijven, ik sluit niet uit dat er ooit een Oefening 3 komt ;-).

Maakten jullie al kledij voor jezelf?

 

 

tutorial, DIY

ritstasje met bodem.

en er kan verbazingwekkend veel in.

Hier rollen veel make up tasjes vanonder de naaimachine. En omdat het eigenlijk een tasje is dat je voor 1001 dingen kan gebruiken: hier een handleiding om er zelf eentje te maken. 1001 keer sorry trouwens, voor de donkere foto's. Ik nam ze op een regenachtige dag zoals er in België veel zijn..

 dit is het patroon dat ik gebruik, maar met de maten kan je spelen.

dit is het patroon dat ik gebruik, maar met de maten kan je spelen.

1) Eerst teken je het patroon.  Zij vertelt hoe je het patroon tekent in de afmetingen die jij wil.  Voor een make up tasje gebruik ik de afmetingen die je ziet op de foto: lekker ruim, maar nog altijd handig voor in je handtas. Teken het patroon met verdwijnstift over op je stof. Dit Heb je nodig:

- 2 keer de buitenstof (hier cactussen)

- 2 keer de binnenstof

- een rits even lang als de bovenkant van je tasje: hier 20cm

- 2 keer vlieseline om de buitenstof te verstevigen ( Ik gebruik H640)

- 2 flapjes van 4cm op 6cm om de uiteinden van de rits af te werken.

2) Strijk de vlieseline op de buitenstof. Bij vlieseline zie je aan één kant kleine witte bolletjes: dit is de lijm. Je legt je vlieseline dus met de bolletjes naar boven, daarop komt je buitenstof: en strijken maar! 

 Bij vlieseline strijk je je stof op de kant met de bolletjes.

Bij vlieseline strijk je je stof op de kant met de bolletjes.

3) Nu werk je de uiteinden van je rits af. Knip eerst het plastic stoppertje van je rits.

Neem een flapje en leg het met de goede kant van de stof naar boven. Daarop leg je de rits met de goede kant naar boven op ongeveer een halve centimeter van de kant van het flapje, stik de rits vast.

Vouw het flapje naar achter zoals op de foto, en vouw een stukje van het flapje naar binnen (ook ongeveer een centimeter)

Vouw het flapje zoals je het gevouwen hebt dubbel, nu bedekt het je hulpstiksel. Stik op een paar millimeter van de rand vast.

Nu het andere uiteinde van de rits. Om te bepalen waar het andere flapje moet komen en hoe lang je rits exact moet zijn, leg je je rits bovenop de buitenstof. De bovenkanten liggen gelijk, het flapje dat je al vaststikte moet op ongeveer 1 cm van de rand liggen.

Zet een streepje met een verdwijnstift op de rits op anderhalve centimeter van de rand van de buitenstof. Knip daar de rits af (Let op dat je het trekkertje van de rits er niet mee afknipt! het kan de besten gebeuren ;-) ). Werk dit uiteinde opnieuw af met een flapje.

4) Nu ga je je tasje in elkaar steken. Je legt je buitenstof met de goede kant naar boven. Daarop leg je de rits, met het trekkertje naar beneden. De rits ligt in het midden van de buitenstof, en de bovenkanten van rits en buitenstof liggen gelijk. Hier leg je ook nog eens de binnenstof op met de goede kant naar beneden. Dus: van onder naar boven: goede kant BOVEN - goede kant BENEDEN - goede kant BENEDEN.

Stik langs de bovenkant van dit bundeltje, met een ritsvoetje . Om zeker te zijn dat je niet in je rits stikt, kan je waar je je rits door de stof voelt een stipje zetten met je verdwijnstift. Let op als je aan het trekkertje komt, want gewoon doorstikken lukt nooit recht: zet de naald naar beneden in je stof, doe je ritsvoetje omhoog en trek voorzichtig het trekkertje naar een stukje dat je al hebt gestikt. Voetje terug naar beneden en verder stikken. 

Als je hiermee klaar bent vouw je de binnenstof naar achter. Nu liggen beide goede kanten van de stof naar buiten gekeerd en zie je de rits weer. Je gaat nu net onder de rits stikken, op een halve centimeter (zet je naald opzij). Dit is en sierstiksel en zorgt er ook voor dat je rits niet stropt. 

 keer de binnenstof naar achter

keer de binnenstof naar achter

 Stik een sierstiksel langs de rits

Stik een sierstiksel langs de rits

Nu neem je het andere stuk van de buitenstof, met de goede kant naar boven. Je legt heel het bundeltje dat je net hebt gestikt erbovenop (met de rits opnieuw met de goede kant naar beneden, in het midden en met de bovenkant van de rits gelijk met de bovenkant van de buitenstof). Stik de rits opnieuw vast en maak ook nu weer een sierstiksel.

 Het stukje van de flapjes dat uitsteekt mag je nu bijknippen.

Het stukje van de flapjes dat uitsteekt mag je nu bijknippen.

5) Tijd om dicht te stikken! je vouwt je tasje zo dat de twee stukken binnenstof op elkaar liggen en de twee stukken buitenstof ook. De rits ligt dan in het midden.  Zet de rits een groot stuk OPEN! (Dit is belangrijk om te kunnen keren straks) Je gaat nu rondom afspelden, maar je laat de hoekjes open! Voorzie ook een keergat van zo'n 6cm in de binnenstof. Heel belangrijk: let erop dat de naden van de rits heel precies op elkaar liggen! Je vouwt de rits eigenlijk dubbel, en de flapjes kan je richting de binnenstof duwen.

 Laat het keergat én de hoekjes open wanneer je gaat stikken.

Laat het keergat én de hoekjes open wanneer je gaat stikken.

Nu staan enkel de hoekjes en het keergat nog open. De hoekjes trek je open en vouw je zo dat de twee naden die net gemaakt hebt precies op elkaar liggen. 

Nu stik je het hoekje toe, op een centimeter (of de breedte van je naaivoetje).

Doe dit met de 4 hoeken, en knip overtollige stof weg tot op een halve centimeter van het stiksel. Keer je tasje door je keergat (nu merk je waarom die rits open moest ;-) ). 

6) Sluit je keergat. Dat kan je met de hand doen (met een blinde steek). Maar als je de naad van je voering netjes strijkt is het niet moeilijk om met de machine op een millimeter van de rand te stikken. Klaar!!

Ik hoop dat jullie er iets aan hebben :-), ik ben geen prof en dus zijn er vast en zeker veel professionelere methodes, maar deze werkt voor mij prima. Benieuwd naar jullie naaisels!

DIY

dino's op logement.

toiletzak voor stoere jongetjes.

Kleine Jef gaat graag logeren. Maar z'n tandenborstel moet dan niet vol pluis en haar hangen. Dus vroeg z'n mama een mini-toiletzakje. Mét waterdichte voering, want een natte tandenborstel geeft anders zo'n troep. En dino's uiteraard! Zij bewaken al Jef z'n logeerspulletjes.  De waterdichte stof komt van bij Petit Pan. Die is soepel genoeg om makkelijk mee te naaien.  De naam sneed ik uit een restje flockfolie.

Veel knusse logeerpartijtjes gewenst, Jef!

DIY

stoffen online.

mijn favorieten van dit moment.

 Toen we trouwden maakte ik een lange slinger met de kleinste restjes uit de stoffenkast.

Toen we trouwden maakte ik een lange slinger met de kleinste restjes uit de stoffenkast.

Bij het opruimen van de stoffenkast (Ja, soms gebeurt dat per ongeluk), viel het me op dat ik de meeste van mijn stoffen nog altijd online koop. Hoewel ik iemand ben die alles liever een keer aanraakt, en met eigen ogen ziet. Er zijn wel een paar écht goeie stenen stoffenwinkels, (waar je mij de eerste uren niet meer uit krijgt) maar als je specifiek naar iets op zoek bent is het www oh zo gemakkelijk. Hieronder lijst ik mijn favoriete webwinkels voor jullie op, maar vul gerust aan! Want er is niks leukers dan een nieuwtje leren kennen!

* Petite Couture: Oooooh wat heeft Wendy mooie dingen. Haar stoffen zijn stijlvol, altijd nét iets anders en geweldig om te verwerken. Het is de eerste website waar ik naartoe surf als ik een nieuwe voorraad nodig heb! Zeker kijken naar de stoffen van het Franse label Aime comme Marie!

* Mon Depot:  Hier vind je stoffen van de mooiste kledingmerken! Fragile, Max & Lola, Anne Kurris, ... Voor homemade kleding die zo in de winkelrekken zou kunnen hangen.

* De Stoffenkamer: Modern én retro. Veel mooi tricot waar little én big fox mee kan rondlopen. Hoe zalig is deze sweaterstof met wasberen! Snelle levering en persoonlijke aanpak. Heeft ook een stenen winkel in Gent. 

* Den Depot: Hier vind je dingen waarvan je niet wist dat ze bestonden! Stof van Star Wars, of over tandjes poetsen, en deze cowgirls met cactussen zijn té leuk. Heeft een stenen winkel in Heist-op-den-berg.

* Lolalilie: Je vindt er stoffen maar ook alles om van je favoriete stof lampenkampjes te maken. Heel snelle levering!

* Klijntje: Hier ga ik vooral voor leuke kinderstoffen kijken. Veel keuze. Het konijn dat in paardenbloemen ravot, deed me glimlachen . En kijk naar de prachtige tricot panelen! Ook heel veel fotoprint.

* Pindanutjes: Kinderstoffen à volonté. En deze leukerds: stoffen om zélf te kleuren met textielstiften!

* Petit Pan: heeft niet veel verklaring nodig. Prachtige prints en even prachtige kleuren. Heeft een stenen winkel in de Nationalestraat in Antwerpen. De structuur van de stoffen verschilt nogal. Sommige zijn vrij stug (zoals die in fluo-kleurtjes) maar de meeste zijn heel dun en zacht: perfect voor accessoires maar ook voor kleding.  De gelamineerde katoentjes  (met een plastic laagje) gebruik ik vaak voor de binnenkant van toiletzakken bijvoorbeeld. Ze zijn waterdicht én toch dun genoeg om zonder problemen te stikken en soepel te vallen.

Hebben jullie favoriete webshops?DIY

the copycat.

een makkelijk te naaien leren tasje.

Vorig jaar kocht ik een mooi eenvoudig bruin leren tasje waar je de ketting er makkelijk af kan halen. Maar een mens wil eens wat anders. En dus moest en zou ik er ook een zwart hebben! Maar dan goedkoper, en waarom niet zelfgenaaid? Met pandaberen vanbinnen? Yes!

Bij Stitch & Co in Mechelen vond ik de perfecte stof: mooi nepleer, niet van dat glanzend plastic spul maar mat en ongelooflijk zacht. Een tasje om te knuffelen zou dat worden, want ik had ook nog een restje te leuke pandastof liggen.  

Ik nam de maten van het originele tasje maar verdubbelde de hoogte, zodat het tasje eigenlijk dubbel valt, met de rits onderaan de flap. 

De werkwijze is net hetzelfde als bij een gevoerd ritstasje. Dit nepleer kan je makkelijk met een gewone naald stikken, het gaat er doorheen als door boter! Om de tas steviger te maken heb ik de onderste helft van het nepleer een laag vlieseline gegeven. De bovenste flap niet, dan hangt die mooi door. Stikken heb ik gedaan met extra stevig garen, want de naden van zo'n tasje krijgen het bij mij nogal zwaar te verduren (hoezo, ik prop er te veel in???). Het tasje krijgt 2 lusjes waar ik de ketting kan aanhaken. Zo'n ketting kan je trouwens ook kopen, bij Veritas bijvoorbeeld. Je hebt ongeveer 112 cm nodig.

Wat vinden jullie van de panda's? Ik denk dat ik elke keer als ik m'n portefeuille neem, vrolijk ga worden (zeeeeeeeer gevaarlijk :-) )...

DIY

zoek de eekhoorn.

het favoriete stofje van het moment.

Nu is ze echt bijna op. Die prachtige dierenstof van Art Gallery. Ik heb er net nog een tasje van gemaakt voor een collega. En met pijn in het hart zie het restje kleiner en kleiner worden. Ik kocht de stof een tijdje geleden bij één van mijn favoriete online stoffenwinkels: Petite Couture. een walhalla! De stoffen die je hier vindt zijn mooi maar ook altijd van super kwaliteit en zalig om mee te werken. Mijn eerste Wiske-sporttas uit Mijn Tas was er eentje met de dierenstof. En ik twijfel nog altijd of ik 'm ga weggeven of zelf ga houden :-). Hebben jullie trouwens de eekhoorn al gevonden?

Er is nog één reepje over, net genoeg voor nog zo'n handig pennen- en prullentasje (als in de eerste foto). Dusseuh....wie het eerst gilt...;-)

DIY

kussen om bij weg te dromen.

de snelste knuffel die je kan maken.

Een cadeautje nodig. Voor een dromerige kinderkamer. En snel ook! En dus rommelde en vond ik. Een stuk witte katoenen stof en een textielstift. Meer heeft een mens niet nodig in crisismomenten. Oh, en een oud potlood met een gommetje! 

ik tekende met de verdwijnstiften - waar ik het al eerder over had - een fox on a cloud op het katoen. Daarna overtrekken met een zwarte textielstift, even strijken om te fixeren (meteen is ook de verdwijnstift weg, en niemand weet dat je eigenlijk 3 pogingen nodig had. Hoera!) en klaar! Op de stof voor de achterkant 'stempelde' ik met dezelfde stift en het gommetje van het potlood een stipjespatroon. Nu de boel aan elkaar stikken en vullen met kussenvulling (te koop bij De Banier, of je knipt een goedkoop 1 euro- Ikea kussen open ). En in een wip heb je je eigen knuffelkussen! Textielstift kan je nadat het gefixeerd is, wassen op 60°.

Sweat dreams, Mr. Fox...

 

tutorial, DIY

verjaardagskroon.

voor een leeuwentemmer op de groei.

Stoere Bill werd 3. En volgens hem verjaar je enkel als je ook écht een verjaardagstaart met kaarsjes krijgt, vlaggetjes én een kroon. Gelijk heeft hij. En dus maakte ik voor hem een verjaardagskroon. Je kan 'm langs twee kanten dragen: de ene kant heeft een leeuwen en tijgers print, (fantastische stof trouwens, van Cloud 9) en de andere kant een vrolijke bolletjesstof van Petit Pan met velcro: Bill kan elk jaar het juiste cijfer zoeken en op z'n kroon kleven. De kroon sluit met een touwtje dus hij kan nog wel wat jaren mee :-).  Ik heb cijfers tot en met 6 gemaakt, ik veronderstel dat hij tegen dan z'n tijgers en leeuwen wel kotsbeu is ;-).

Het patroon heb ik zelf getekend, en op internet vond ik ergens een handig lijstje met de hoofdomtrek op verschillende leeftijden waar je je op kan baseren:

Hoofdomtrek

net geboren: 34cm

1 jaar: 46cm

2 jaar: 48cm

3-5 jaar: 51cm

6-10 jaar: 53cm

Je knipt de kroon met behulp van het patroon 2 keer uit: de voorkant en de achterkant. Eén kant verstevig je met vlieseline, daar stik je ook mooi in het midden een stukje velcro op (neem de zachte kant, als het kind die kant naar binnen wil dragen schuurt het niet tegen z'n huid). Leg de 2 stukken met de goede kanten op elkaar, steek langs beide uiteinden een lintje tussen de 2 lagen, en stik rondom (laat een keergat!). Keer en geef nog een sierstiksel om enkele mm van de rand, zo sluit je meteen het keergat. Voor de nummers streek ik rondjes stof op vlieseline. Elk rondje kreeg een stukje velcro op de achterkant (de harde kant deze keer), en met flockfolie een nummer. Klaar!

DIY

truken van de foor.

hoera voor de verdwijnstift!

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb een hekel aan kleermakerskrijt. Het is niet nauwkeurig, het is stoffig, en vaak blijven er restjes op je stof zitten. Vandaar driewerf hoera voor de verdwijnstift! Je vindt saaie speciale stiften van Prym bijvoorbeeld bij Veritas, maar deze Pilot markers zijn mijn favorieten: je vindt ze in winkels met kantoorbenodigdheden en ze bestaan in 5 kleuren. Je kan ermee schrijven op je stof, fijne lijnen trekken, wat je maar wil. En nadien even met het strijkijzer (laagste stand is al genoeg) erover, en it's magic, al je hulplijntjes zijn weg! Nee, ik heb geen aandelen bij de fabrikant :-), ze zijn gewoon zalig om mee te werken.

DIY

peter pan.

het eerste kledingstuk voor mezelf.

Het stofje kocht ik - zoals wel vaker - omdat ik het mooi vond, maar zonder eerst na te denken. Want het is glad. Het glijdt. Het schuift. Het glibbert onder je naaimachine vandaan.  En toch... ik zag er het perfecte zomertopje in, mét Peter Pan kraagje. Een patroon had ik niet. En dus ging ik naar mijn Redder In Nood: Els van Stitch & Co in Mechelen. Ze heeft gouden handen en een onfeilbaar inzicht in patroontekenen. Samen maakten we een eenvoudig zomertopje, met een opvallend kraagje. Afwerken aan de armen en onderaan deed ik met fijne rolzoompjes. Ik ben klaar voor de nazomer deze week!

DIY

zonnebril zkt hoes.

en ik zocht een uitdaging.

Een berichtje op facebook. Dat haar zonnebril echt wel een nieuw hoesje nodig had. Nu bestaan er veel patronen en tutorials voor zonnebrilhoesjes. Van 'poepsimpel' tot 'bestweleenuitdaging'. Ik ging voor iets tussenin. Zo Geknipt 2 leerde me hoe ik een koker moest stikken, een gevoerde koker uiteraard. En zo'n kleine ronde onderkant innaaien bleek toch een groter prutswerk dan ik had gedacht. Van mijn nieuwe leren labeltjes werd ik dan wel weer blij! Wat vinden jullie ervan?