tutorial, DIY

piñata party.

maak je feestje bijzonder.

Neefje werd 5. Dat vroeg om een bijzonder cadeautje met een hoog feestgehalte. Zelf ben ik fan van geschenkjes die niet duur zijn maar waar je wel met een brede glimlach aan terug denkt. Een piñata is perfect daarvoor, een grote ballon uit papier maché die je kan vullen met snoep, confetti en persoonlijke verrassingen. De jarige moet hem geblinddoekt met een stok stukslaan tot de snoepjes als een kleurrijke regen op de grond vallen. En deze stoere jongen van 5 ging maar wat graag het gevecht aan met zijn piñata!

Hoe maakte ik 'm?

Je hebt nodig:

- een ballon

- lijm voor papier maché (De Banier bijvoorbeeld) of behangerslijm

- krantenpapier

- crèpepapier (De Banier bijvoorbeeld)

- een scherp mes

- touw

- papiertape

- hobbylijm

- een houten stokje

Blaas de ballon zo groot mogelijk op en los de papier maché lijm op in een kommetje water. Scheur repen van je krantenpapier en dompel ze onder in de lijm. Kleef de hele ballon vol met stukken krantenpapier. Laat een nacht drogen. De volgende dag kan je een tweede laag aanbrengen, laat ook die laag weer een nacht drogen. Maak je een piñata voor een ouder kind of een volwassene, dan kan je nog een derde laag aanbrengen voor extra stevigheid. Voor een kleuter is 2 lagen echt wel stevig genoeg.

als het papier goed droog en stevig genoeg is, maak je met een scherp mes een luikje. De ballon is zo ook stuk en kan je er makkelijk uit halen. Langs dit luikje kan je de piñata vullen met confetti, snoep en speeltjes. 

Knoop het touw aan het houten stokje (kan ook een stukje van een friscostokje zijn) en verstevig het nog eens extra met papiertape. Je kan het touw via het luikje door het gaatje bovenaan de piñata steken (waar het knoopje van de ballon zat). Verstevig het gaatje rond het touw nog eens extra met papiertape en kleef ook het luikje dicht.

 

Nu kan je versieren! Knip stroken van het crèpepapier en geef er knipjes in, kleef ze met hobbylijm op de piñata. Begin van onder naar boven. Je kan het zo gek maken als je wil, en er op het einde nog oogjes, poten, vleugels op kleven.... En laat (het is de laatste keer, beloofd) drogen. Door de lijm kan je piñata terug een beetje zacht zijn geworden: geen paniek, dat komt allemaal weer goed ;-).

Ophangen en dan kloppen maar! Zonder blinddoek als het niet snel genoeg gaat...

De confetti liet ik deze keer maar achterwege om mijn schoonzus niet te veel stofzuigwerk te geven ;-). En Nichtje liet weten dat ze voor haar verjaardag ook zo'n 'pina' wil...