tutorial, DIY

ritstasje met bodem.

en er kan verbazingwekkend veel in.

Hier rollen veel make up tasjes vanonder de naaimachine. En omdat het eigenlijk een tasje is dat je voor 1001 dingen kan gebruiken: hier een handleiding om er zelf eentje te maken. 1001 keer sorry trouwens, voor de donkere foto's. Ik nam ze op een regenachtige dag zoals er in België veel zijn..

 dit is het patroon dat ik gebruik, maar met de maten kan je spelen.

dit is het patroon dat ik gebruik, maar met de maten kan je spelen.

1) Eerst teken je het patroon.  Zij vertelt hoe je het patroon tekent in de afmetingen die jij wil.  Voor een make up tasje gebruik ik de afmetingen die je ziet op de foto: lekker ruim, maar nog altijd handig voor in je handtas. Teken het patroon met verdwijnstift over op je stof. Dit Heb je nodig:

- 2 keer de buitenstof (hier cactussen)

- 2 keer de binnenstof

- een rits even lang als de bovenkant van je tasje: hier 20cm

- 2 keer vlieseline om de buitenstof te verstevigen ( Ik gebruik H640)

- 2 flapjes van 4cm op 6cm om de uiteinden van de rits af te werken.

2) Strijk de vlieseline op de buitenstof. Bij vlieseline zie je aan één kant kleine witte bolletjes: dit is de lijm. Je legt je vlieseline dus met de bolletjes naar boven, daarop komt je buitenstof: en strijken maar! 

 Bij vlieseline strijk je je stof op de kant met de bolletjes.

Bij vlieseline strijk je je stof op de kant met de bolletjes.

3) Nu werk je de uiteinden van je rits af. Knip eerst het plastic stoppertje van je rits.

Neem een flapje en leg het met de goede kant van de stof naar boven. Daarop leg je de rits met de goede kant naar boven op ongeveer een halve centimeter van de kant van het flapje, stik de rits vast.

Vouw het flapje naar achter zoals op de foto, en vouw een stukje van het flapje naar binnen (ook ongeveer een centimeter)

Vouw het flapje zoals je het gevouwen hebt dubbel, nu bedekt het je hulpstiksel. Stik op een paar millimeter van de rand vast.

Nu het andere uiteinde van de rits. Om te bepalen waar het andere flapje moet komen en hoe lang je rits exact moet zijn, leg je je rits bovenop de buitenstof. De bovenkanten liggen gelijk, het flapje dat je al vaststikte moet op ongeveer 1 cm van de rand liggen.

Zet een streepje met een verdwijnstift op de rits op anderhalve centimeter van de rand van de buitenstof. Knip daar de rits af (Let op dat je het trekkertje van de rits er niet mee afknipt! het kan de besten gebeuren ;-) ). Werk dit uiteinde opnieuw af met een flapje.

4) Nu ga je je tasje in elkaar steken. Je legt je buitenstof met de goede kant naar boven. Daarop leg je de rits, met het trekkertje naar beneden. De rits ligt in het midden van de buitenstof, en de bovenkanten van rits en buitenstof liggen gelijk. Hier leg je ook nog eens de binnenstof op met de goede kant naar beneden. Dus: van onder naar boven: goede kant BOVEN - goede kant BENEDEN - goede kant BENEDEN.

Stik langs de bovenkant van dit bundeltje, met een ritsvoetje . Om zeker te zijn dat je niet in je rits stikt, kan je waar je je rits door de stof voelt een stipje zetten met je verdwijnstift. Let op als je aan het trekkertje komt, want gewoon doorstikken lukt nooit recht: zet de naald naar beneden in je stof, doe je ritsvoetje omhoog en trek voorzichtig het trekkertje naar een stukje dat je al hebt gestikt. Voetje terug naar beneden en verder stikken. 

Als je hiermee klaar bent vouw je de binnenstof naar achter. Nu liggen beide goede kanten van de stof naar buiten gekeerd en zie je de rits weer. Je gaat nu net onder de rits stikken, op een halve centimeter (zet je naald opzij). Dit is en sierstiksel en zorgt er ook voor dat je rits niet stropt. 

 keer de binnenstof naar achter

keer de binnenstof naar achter

 Stik een sierstiksel langs de rits

Stik een sierstiksel langs de rits

Nu neem je het andere stuk van de buitenstof, met de goede kant naar boven. Je legt heel het bundeltje dat je net hebt gestikt erbovenop (met de rits opnieuw met de goede kant naar beneden, in het midden en met de bovenkant van de rits gelijk met de bovenkant van de buitenstof). Stik de rits opnieuw vast en maak ook nu weer een sierstiksel.

 Het stukje van de flapjes dat uitsteekt mag je nu bijknippen.

Het stukje van de flapjes dat uitsteekt mag je nu bijknippen.

5) Tijd om dicht te stikken! je vouwt je tasje zo dat de twee stukken binnenstof op elkaar liggen en de twee stukken buitenstof ook. De rits ligt dan in het midden.  Zet de rits een groot stuk OPEN! (Dit is belangrijk om te kunnen keren straks) Je gaat nu rondom afspelden, maar je laat de hoekjes open! Voorzie ook een keergat van zo'n 6cm in de binnenstof. Heel belangrijk: let erop dat de naden van de rits heel precies op elkaar liggen! Je vouwt de rits eigenlijk dubbel, en de flapjes kan je richting de binnenstof duwen.

 Laat het keergat én de hoekjes open wanneer je gaat stikken.

Laat het keergat én de hoekjes open wanneer je gaat stikken.

Nu staan enkel de hoekjes en het keergat nog open. De hoekjes trek je open en vouw je zo dat de twee naden die net gemaakt hebt precies op elkaar liggen. 

Nu stik je het hoekje toe, op een centimeter (of de breedte van je naaivoetje).

Doe dit met de 4 hoeken, en knip overtollige stof weg tot op een halve centimeter van het stiksel. Keer je tasje door je keergat (nu merk je waarom die rits open moest ;-) ). 

6) Sluit je keergat. Dat kan je met de hand doen (met een blinde steek). Maar als je de naad van je voering netjes strijkt is het niet moeilijk om met de machine op een millimeter van de rand te stikken. Klaar!!

Ik hoop dat jullie er iets aan hebben :-), ik ben geen prof en dus zijn er vast en zeker veel professionelere methodes, maar deze werkt voor mij prima. Benieuwd naar jullie naaisels!